Update articol:
După ce banca a fost obligată să plătească Harinvest suma de 19,7 milioane lei

Curtea de Apel Pitești a respins cererea de lămurire formulată de BCR în cazul Harinvest

Banca Comercială Română (BCR) a solicitat lămuriri instanței, în dosarul în care a fost obligată să plătească Harinvest suma de 19,7 milioane lei, însă Curtea de Apel Pitești a decis, pe 9 ianuarie, să îi respingă cererea.

În noiembrie, Curtea de Apel Pitești a decis anularea unei serii de tranzacţiil “sell out” dintre BCR și Harinvest Râmnicu Vâlcea şi a obligat BCR să plătească debitoarei Harinvest SA suma de 19,7 milioane lei, ca efect al repunerii în situaţia anterioară.

Ulterior, se pare că BCR a cerut instanței să admită ca odată cu plata sumei către Harinvest să fie înscrisă și la masa credală, în dosarul de insolvență al brokerului.

Acum, lichidatorul Harinvest a somat banca să plătească urgent suma dispusă de instanță.

Acum cinci ani, brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii, după care a ieşit la iveală că, timp de un an, Harinvest recursese la vânzări forţate (sell out), operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate. Așa s-au trezit fără acțiuni și bani în conturi numeroși investitori, dar și persoane care nu au avut niciodată vreo legătură cu vreun broker.

Contrapărți pentru Harinvest la vânzările forțate au fost BCR și SSIF Broker, care au fost sancționate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care, totodată, a închis societatea Harinvest, în decembrie 2013. Sancțiuni au fost acordate și Depozitarului Central.

În noiembrie 2018, reprezentanții BCR ne-au transmis  că nu există niciun motiv legal sau de orice altă natură care ar putea să justifice decizia ca BCR să acopere frauda operată exclusiv de Harinvest și că vor ataca decizia instanței pe toate căile legale.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020