Update articol:

Fondurile de pensii obligatorii au 17,3% din BVB și, dacă se coordonează, pot impune doi membri în boardul Bursei

Date centralizate de Simion Tihon, Prime Transaction

* Fondul Pilon II administrat de NN Pensii are singur o deținere de 6,97% din BVB, fiind printre cei mai mari acționari ai Bursei

Fondurile de pensii obligatorii Pilon II au o deținere de 17,3% din Bursa de Valori București, potrivit raportărilor semestriale, și, dacă se coordonează, pot impune doi membri în boardul Bursei, la alegerile convocate pentru 20 noiembrie (prin metoda votului cumulativ și pe baza cvorumurilor anterioare, un candidat are nevoie de o susținere de 7-8% pentru a intra în CA).

Fondul Pilon II administrat de NN Pensii are singur o deținere de 6,97% din BVB, fiind printre cei mai mari acționari ai Bursei. Totodată, fondul administrat de Metropolitan Life are 3,95% din BVB, iar cel al Aegon Pensii 3,55%, conform datelor centralizate de brokerul Simion Tihon, de la Prime Transaction (vezi tabel).

Un alt grup de acționari BVB sunt SIF-urile, însă, cel mai probabil, acestea nu se vor coordona, existând disensiuni între ele, cel mai notoriu fiind conflictul SIF Banat Crișana- SIF Oltenia. SIF Transilvania, care are 8,47% din BVB (conform raportării la jumătatea anului), îl susține pe Ștefan Szitas, membru al Directoratului SIF3, pentru postul de membru în board, însă deținerea îi permite să mai aloce voturi și altui candidat. Se pare că alte SIF-uri nu și-au desemnat candidați proprii pentru conducerea Bursei. SIF Moldova are o deținere de 4,32% din BVB, SIF Muntenia – 4,36%, SIF Oltenia – 4,76%, conform rapoartelor semestriale.

Pe ordinea de zi a AGA BVB din 20 noiembrie se găsesc: aprobarea Procedurii pentru alegerea membrilor si Presedintelui Consiliului Bursei, Alegerea prin metoda votului cumulativ a membrilor Consiliului Bursei, pentru un mandat de 4 ani, incepand cu data validarii individuale de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara si contractarii asigurarii pentru raspundere profesionala, Alegerea Presedintelui Consiliului Bursei.

Financialintelligence.ro a scris, ieri, că Dragoș Neacșu – fost CEO Erste Asset Management, Radu Hanga – președintele Asociației Administratorilor de Fonduri, și Dan Paul – președintele Asociației Brokerilor, țintesc funcția de președinte al Bursei de Valori București, potrivit mai multor surse din piața de capital. Dragoș Neacșu a confirmat, pentru financialintelligence.ro, depunerea candidaturii pentru conducerea BVB – ca membru și președinte CA.

BVB | Știri BVB