Update articol:

Percheziţii la angajaţi ai FNGCIMM suspectaţi de luare de mită pentru urgentarea dosarelor „Prima Casă”

FNGCIMM: „Investigația vizează o perioadă de timp de câţiva ani”

 

Birourile şi domiciliile unor angajaţi ai Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au fost percheziţionate, astăzi, aceştia fiind cercetați pentru solicitarea unor sume de bani în schimbul urgentării dosarelor „Prima Casă”.

„La data de 19.07.2018, începând cu ora 09.00, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sub coordonarea procurorilor din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din I.G.P.R., pun în aplicare 23 mandate de percheziție domiciliară, în București și județul Ilfov, la o instituție de interes public, la birourile și domiciliile mai multor angajați, cercetați sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție”, arată un comunicat al Parchetului General, care continuă: „Din materialul probator administrat până în prezent s-a stabilit faptul că persoanele cercetate obișnuiesc să condiționeze urgentarea îndeplinirii actelor ce intră în îndatoririlor lor de serviciu de primirea unor sume de bani.

În concret, cei în cauză condiționează soluționarea cererilor petenților, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanții din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite în mod direct sau prin intermediul unor apropiați, fiind creat astfel un mecanism între funcționarii instituției din diverse compartimente, având ca scop obținerea de beneficii personale.

În acest mod nu se respectă ordinea înregistrării cererilor, nu sunt acordate șanse egale și este încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună credință, câștigători fiind doar cei ce se încadrează în „prioritățile” angajaților, în schimbul sumelor de bani date ca recompensă”.

Parchetul menţionează că vor fi puse în aplicare 8 mandate de aducere pe numele suspecților, urmând a fi audiați și aproximativ 60 de martori.

Comunicatul mai arată: „Concomitent, cu sprijinul specialiștilor din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, vor fi efectuate controale fiscale și verificări de specialitate la o societate comercială deținută de una dintre angajatele cercetate și pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obținute ilegal de personale implicate în mecanismul infracțional.

Aceste acțiuni vizează și un subofițer din cadrul unei unități militare din București, cercetările față de acesta fiind realizate distinct de către procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București”.

Reprezentanţii FNGCIMM au confirmat percheziţiile şi şi-au arătat sprijinul față de organele de cercetare. Aceștia au transmis presei: „Actele procedurale efectuate astazi, 19.07.2018, la sediul FNGCIMM, de catre organele abilitate ale statului, fac parte din cadrul unei investigații complexe, specializate. Investigația vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupţie în desfăşurarea activităţii FNGCIMM, fiind vizată o perioadă de timp de câţiva ani. Ancheta este în momentul de faţă în plină desfăşurare.

Având în vedere limitele de comunicare publică pe această temă, impuse de specificul acţiunii, dorim să-i asiguram pe clienţii şi partenerii FNGCIMM că obiectivele strategice, proiectele şi programele aflate în derulare se vor desfăşura conform graficelor stabilite.

Conducerea a luat toate măsurile necesare astfel încât investigația în derulare să-şi urmeze cursul, fără să afecteze activitatea curentă şi viitoare a instituţiei noastre”.

În cadrul Programului Prima Casă, FNGCIMM a acordat în primele cinci luni ale anului un număr de aproximativ 9.400 de garanții și promisiuni de garantare din plafonul alocat pentru anul 2018, conform instituției. Plafonul distribuit la începutul anului este în cuantum de 1,92 miliarde lei.

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (27/02/2024)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (27/02/2024)

Teleconferinta rezultate financiare preliminare 2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/02/2024)

Disponibilitate Raport Rezultate Financiare Preliminare 2023

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (27/02/2024)

Disponibilitate raport rezultate financiare preliminare 2023