Update articol:

Răzvan Nicolescu: Piața de energie – un mediu în care anumite speculații pot fi făcute, nu spun că se fac

*Investițiile noi trebuie scutite de obligația de a tranzacționa centralizat, consideră Răzvan Nicolescu
*Nicolescu: Nu am îngrijorări în legătură cu alimentarea pentru populație, dacă tranzitul prin Ucraina va di sistat la iarnă

Investițiile în energie ar trebui relansate urgent , consideră Răzvan Nicolescu, partener, lider al industriei de energie și resurse în Europa Centrală și de Est al Deloitte, și fost ministru al Energiei, care a fost întrebat ce măsuri ar putea fi luate în contextul prețurilor record la energie electrică.

Prețul energiei electrice cu livrare a doua zi a depășit, miercuri, valoarea de 750 de lei/MWh, pe mai multe intervale orare, cel mai mare preț înregistrat vreodată pe piața spot din România, potrivit e-nergia.ro. Publicația a mai scris, azi, că preţurile la energia electrică din tranzacţiile de pe piaţa intraday au ajuns ieri la 875 de lei/MWh, fiind încheiate sute de tranzacţii la preţuri de peste 800 de lei/MWh.

Răzvan Nicolescu a menționat că situația este una conjucturală, în condițiile în care s-a închis, temporar, o unitate de la Cernavodă.

Referitor la măsurile pe care le-ar propune, domnia sa a menționat: “Prima măsură ar putea să fie, eliminarea, pentru investițiile noi, a obligației de a tranzacționa centralizat. Nu poți să finanțezi investiția, dacă nu ești capabil să închei un contract pe termen lung cu cine vrei tu și să mergi de mână cu respectivul la bancă să obții finanțare. Acea obligativitate care, la un moment dat a avut sensul ei, a devenit extrem de dăunătoare astăzi. Mai mult, piața din România este din ce în ce mai interconectată cu piețele regionale. Oricine din regiune poate să vadă tranzacții și prețuri care se întâmplă la noi. Noi nu putem să vedem toate lucrurile astea. S-a creat un mediu în care anumite speculații pot fi făcute. Nu spun că sunt făcute. Dar, nu e foarte greu să dezvolți un model și să vezi cam ce se întâmplă cu prețul, știind care sunt capacitățile de producție și prețurile din toate tranzacțiile. Paradoxal, această transparență a devenit puțin riscantă. Oricum ANRE are acces la toate tranzacțiile și la toate prețurile. Nu se întâmplă nimic fără să știe statul.

Transparența aceasta este excesivă, din punctul meu de vedere, chiar dacă sunt un om care de regulă încurajează transparența. În această situație, ar fi de dorit să existe și anumite tranzacții care nu se cunosc ca termene, ca durată, ca preț.

În al treia rînd, pe un orizont de timp scurt-mediu, ne trebuie un model de piață.  Tot timpul ne plângem că centralele pe cărbune nu pot să concureze cu cele hidro… dar trebuie să creăm un model de piață.”

Referitor la investiții, Răzvan Nicolescu a spus că, după Revoluție, au fost două investiții, înafară de cele făcute cu schema de sprijin a energiilor regenerabile – finalizarea Unității 2 și acea centrală la Brazi: “Noi trăim din amintiri. Visăm la un viitor care pare promițător. Dar prezentul începe să fie din ce în ce mai îngrijorător.

Intrebat ce ar trebui să facem dacă tranzitul de gaze prin Ucraina va fi sistat la iarnă, Răzvan Nicolescu a spus: “Dacă tranzitul prin Ucraina va fi sistat, depinde de cât de dificilă va fi iarna. Primul lucru pe care putem să-l facem este să ne rugăm să nu fie iarna foarte aspră. Al doilea lucru pe care putem să îl facem, dacă vor fi temperaturi de minus 20 de grade mai multe zile la rând, este un plan de acțiune care presupune inclusiv posibilitatea ca anumite centrale care utilizează gaz natural să treacă pe alt tip de combustibil sau să fie deconectate, dacă Dispecerul Național de energie electrică va permite acest lucru. În ultima instanță, poate să fie redus consumul, adică anumite categorii de consumatori industriali să fie întrerupți. Din punctul meu de vedere, nu cred că populația României, în orice fel de situație, va fi pusă în pericol, din punct de vedere al alimentării. Nu am îngrijorări în legătură cu alimentarea pentru populație. Dar nici întreruperea unor operatori comerciali nu este de dorit.”

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL