Update articol:

Profitul net al Saudi Aramco a scăzut cu 12% în primul semestru, la 47 miliarde de dolari

Saudi Aramco, principalul producător de petrol, şi-a menţinut poziţia de cea mai profitabilă companie din lume, chiar dacă a raportat luni un declin de 12% al profitului net în primul semestru din acest an, la 46,9 miliarde de dolari, din cauza preţului mai scăzut al ţiţeiului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Comparativ, Apple Inc, cea mai profitabilă companie listată din lume, a înregistrat în primul semestru al anului său financiar un profit net de 31,5 miliarde de dolari.

Luni, Aramco a informat că veniturile sale totale generate, inclusiv alte venituri legate de vânzări, au scăzut la 163,88 miliarde de dolari în primele şase luni din acest an, de la 167,68 miliarde de dolari în perioada similară din 2018, din cauza preţului mai scăzut al ţiţeiului şi a reducerii producţiei.

Tot luni, Aramco a anunţat preluarea unei participaţii de 20% în divizia energetică a companiei indiene Reliance Industries Ltd, una din cele mai mari investiţii străine în statul asiatic.

Rivalele Aramco, gigantul american Exxon Mobil Corp şi grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell au înregistrat în primul semestru din acest an câştiguri de 5,5 miliarde de dolari şi, respectiv, 8,8 miliarde de dolari.

„În pofida preţului mai scăzut al ţiţeiului în prima parte din 2019, am continuat să avem rezultate robuste şi un flux solid de numerar, datorită performanţei noastre operaţionale consistente şi a disciplinei fiscale”, a afirmat preşedintele şi directorul general al Aramco, Amin Nasser.

În primul semestru din 2019 producţia de ţiţei a Aramco s-a situat la 10 milioane de barili pe zi, aproape de nivelul înregistrat în perioada similară din 2018

Compania a anunţat recent că intenţionează să-şi majoreze investiţiile în rafinare şi petrochimie pentru a-şi asigura noi pieţe, pe fondul încetinirii cererii de ţiţei.

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume, cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Un pachet de 5% din acţiunile Aramco ar urma să fie listat pe bursă până în 2021, operaţiune care ar putea genera suma de 100 de miliarde de dolari în ceea ce ar urma să fie cel mai mare IPO din lume. Suma de 100 de miliarde de dolari este bazată pe o evaluare a companiei Aramco la 2.000 de miliarde de dolari, dar unii analişti cred că preţul final va fi mult mai scăzut.